Építész Tervező Stúdió - Architektus 2000

építész tervező referenciaépítész tervező - minden, ami építészetúj épületek tervezése építész tervezőépítész tervező új épületekmeglévő épületek átalakítása építész tervezőönkormányzati pályázatok építész tervezőépítész tervező

MEGLÉVŐ ÉPÜLETEK ÁTALAKÍTÁSA


Építészeti Stúdiónk számos referenciával rendelkezik meglévő épületek átalakítása, bővítése terén is. Legyen szó bármiről, horizontális vagy vertikális növekedés, funkcióváltás, meglévő épület akadálymentesítése, utólagos hőszigetelés, energetikai korszerűsítés, szerkezet megerősítés, felújítás, utólagos vízszigetelés, azbesztmentesítés, új homlokzatépítés nekünk már van benne tapasztalatunk. Építész tervező által vezetett összeszokott, tapasztalt csapatunk segítségével számos közintézmény felújítását, átalakítását terveztük meg, aminek során nem csak a Megbízói igényeket, a szabványok adta követelményeket vettük figyelembe, hanem a meglévő állapotból eredő hátrányok kiküszöbölésére és az előnyök kihasználására is gondot fordítottunk. Miután egy hosszú beszélgetés során felmérjük a Megbízói igényeket, szóban, vázrajzban, példaképekkel, fotókkal tisztázzuk a funkció adta igényeket, a kívánt építészeti stílust, a formanyelvet és az anyaghasználatot, magát a tervezést ilyenkor egy nagyobb részletezettségű műszaki állapotfelmérés (építészeti, tartószerkezeti, talajmechanikai) előzi meg, amely során gyakran előszámításokat végzünk, hogy az adott beruházás költség oldalról megéri-e egyáltalán, az áttervezés indokolt-e. Célunk, mint ahogy a tervezés során mindig, a Megbízó számára kellő mennyiségű és részletezettségű információ átadása, hogy a szükséges beruházói döntéseket meghozhassa. Nem célunk a munkagenerálás, csak azt javasoljuk, ami Önnek is pénzt takaríthat meg a tervezési folyamat során.

A meglévő épület átalakításának tervezése kicsit összetettebb feladat, mint egy új építése: mindig benne van a meglévő állapot miatti bizonytalanság. Megfelelő felmérés mellett ez kellő szintre csökkenthető, de nem szüntethető meg teljesen, hisz van olyan részletezettségi szint, ami csak költséges és fájdalmas bontással, az eredeti állapot indokolton túlmutató mértékű megváltoztatásával tárható fel. S
zerencsére általában ilyenkor is van olyan megfelelő műszaki megoldás, ami még racionális kereteken belül tartja a beruházást.

Az építész tervező ezek után számos kézi rajzvázlaton keresztül keresi a Megbízónak is tetsző megoldást, ezeket egy idő után számítógépre visszük és háromdimenziós modellen keresztül mutatjuk be a Megbízónak. Időközben önállóan elvégezzük a szükséges közmű- és szakhatósági  egyeztetéseket és tárgyalásokat a Megbízó tájékoztatása mellett, hogy az építési engedélynek semmilyen, ilyen jellegű akadálya se legyen. A koncepció további csiszolódása közben nem csak a funkciók elosztása, a gyalogos és esetleg autós megközelítés, a tömegvázlat kerül megfogalmazásra, hanem a használt anyagok, formák, részletek is tisztázásra kerülnek. A vázlatterv (koncepcióterv) így számunkra egy kész, három dimenziós virtuális modell, amit nem csak fotorealisztikus képekkel, hanem videóval, virtuális sétával, az épület modellben „körbenézve” is szemléltetni tudunk. Ezzel a technikával a Megbízó jóval hamarabb láthatja és megértheti a felépítendő épületet, minthogy az, a hatóságoktól egyáltalán engedélyt kapna.

A koncepciótervek elkészülte hosszú időt vesz igénybe, hosszabbat, mint maga az építési engedélyezési dokumentáció elkészítése. Az épitész tervezőnek biztosított idő később meghálálja magát, minél kevesebb van belőle, annál kevesebb gondolat, ötlet, praktikus megoldás és annál több pénz „megy bele” a házba. Az elkészült és elfogadott koncepciótervek alapján, viszonylag gyorsan elkészítjük az építési engedélyhez szükséges építészeti-műszaki tervdokumentációt, ez a hatóságok számára készülő „száraz” dokumentáció a kevésbé látványos része a tervezésnek, elkészítése során természetesen folyamatosan egyeztetünk a Megbízóval, hogy csakis az Ön elképzeléseinek megfelelő tartalom kerüljön bele. Az elkészült dokumentációt, hacsak Ön külön máshogy nem kéri, önállóan feltöltjük az építésügyi elektronikus rendszerre, amin keresztül a Megbízó folyamatos betekintést nyerhet az egész folyamatról.


Az engedélyeztetés folyamata alatt, azzal párhuzamosan készítjük el műszaki tartalom részletes meghatározásához elengedhetetlen kiviteli tervdokumentációt, annak minden szükséges elemével, igyekezve, hogy csak azokat a tervezési részeket érintsük, amelyek elengedhetetlenek az építkezéshez. Ezt a párhuzamosságot nem félünk felvállalni, az építési engedély megszerzését nem csak a 13 év tapasztalat, hanem a folyamatos hatósági egyeztetés és a vonatkozó jogszabályok állandó követése garantálja. A kiviteli tervdokumentáció nem csak abban segít, hogy az egész épületet az építész tervező irányításával egy összeszokott, hozzáértő csapat találja ki és gondolja át, hanem a majdani kivitelezők árajánlatainak összehasonlításában és a kivitelezés ellenőrzésében is azzal, hogyaz egyes munkafázisokról tételes kiírást készítünk.

A tételes kiírásra (költségvetésre) szánt anyagi ráfordítás többszörösen is megtérül: nem lesznek előre be nem kalkulált tételek, váratlan akadályok, illetve a szaktervezői számítások nélküli, a mindennapos kivitelezői gyakorlatban megszokott túlméretezés okozta többletköltség is kiszűrhető. Gondoljon csak bele: építkezni milliókba, terveztetni százezrekbe kerül! Csak a szakirányú (építészeti, tartószerkezeti, épületgépészeti, esetleg épületvillamossági, kertészeti, belső építészeti) kiviteli tervek elkészültével és azok ellenőrzésével garantálható, hogy az épület úgy épüljön meg és úgy működjön a valóságban, ahogy azt a tervezőasztalon a tervező elképzelte. Így elkerülhetőek a sajnos túl gyakran előforduló kivitelezői hibák, és ami talán a legfontosabb: a beépítés mikéntje számon kérhető.

Az ellenőrzéshez szükség esetén műszaki ellenőrt, lebonyolítót vagy tervezői (gépész, tartószerkezet, épületvillamosság vagy építész tervező) művezetést biztosítunk, mindig az adott programnak és a Megbízónak leginkább megfelelőt.