Építész Tervező Stúdió - Architektus 2000

Kortárs ház panorámával

Előző kép

Következő kép

Az észak felé meredeken lejtő, gyönyörű körpanorámával rendelkező építési telek Budafok igen értékes részén, egy völgy feletti hegyvonulat szélén helyezkedik el. Az építménymagassági korlátozás és a környező, alacsony beépítés a vertikális térrendezés szinteltolásos kialakítását határozta meg.
Miután a telek lejtése nem teszi lehetővé pihenőkert létrehozását, nagy teraszfelületeket alakítottunk ki, amik a kapcsolódó nappalival így az utca szintje fölött-, míg a szobák alatta fél szinttel helyezkednek el. Ezzel a kialakítással meg tudjuk akadályozni az utcáról való belátást a teraszokra, biztosítjuk a panorámát a teraszokról és a nappaliból, valamint az alatta található szobákból, amik a lejtő miatt ugyanakkor nem kerülnek terepszint alá. A bejárati szint feletti tetőtérbe helyeztük el a vendégszobát, amihez különálló vizesblokkot biztosítottunk vele egy szinten. A szobához kapcsolódó terasz napozóteraszként funkcionál, ezt padlómagassága is lehetővé teszi, ami ugyanakkor megakadályozza a belátást. A nagy belmagasságú nappali-étkező tér legmagasabb részébe pedig egy könyvespolc galériát helyeztünk el, ami a tervezett lépcsőkről közelíthető meg. Építészeti kialakítása (tömör mellvéd végén üvegpanel) a külső teraszok formai kialakítását idézi.
A nappali teret vele szoros kapcsolatban álló nagy alapterületű terasz veszi körül. A szomszédos épületek vonalától a lejtő felé kinyújtott épülettömeg elhelyezkedése mindhárom égtáj felé biztosítja a kilátást nem csak a teraszokról és a nappaliból, hanem az alatta elhelyezkedő hálókból is. A terasz konzolos tömege egyrészt védelmet nyújt észak felé a csapóesőtől másrészt előtetőként funkcionál a külső bejárattal rendelkező gyerekszoba részére, amit így szinte a kaputól tető alatt lehet megközelíteni.