Építész Tervező Stúdió - Architektus 2000

Épületbővítés panorámával

Előző kép

Következő kép

A hegygerincen álló régi, jó állapotban lévő de kis alapterületű nyeregtetős házat bővítettük felfelé és oldalirányban. Miután az épület magas lábazattal rendelkezik a nappali funkciókat tartalmazó vízszintes bővítést a kerttel egy magasságban, attól fél szinttel lejjebb helyeztük el. Így a nappali, étkező, amerikai konyha másfél szintnyi belmagasságú, ugyanakkor a régi épületben helyet kapó szülői háló és dolgozószoba megfelelő méretű lehetett. Az emeletre kerülő gyerekszobákhoz és kondiszobához a ragyogó kilátás irányába tetőteraszok tartoznak, ahol még egy jacuzzit is el tudtunk helyezni. A lapostetős épület egyszerű, dobozszerű formái és természetközeli színei miatt jól belesimul a területen kialakult egyszerű formákkal és anyagokkal megfogalmazott környezetbe. Az összképet a főépülettel azonos színekkel és anyagokkal rendelkező kukatároló és a pergolafedésű gépkocsibeálló teszi teljessé.

A hátsókert felé kis mértékben elnyújtott alaprajz kialakítása során ügyeltünk szomszédoktól való intimitásra is, a terasz előtetője, annak kialakítása mind a szomszédok felől történő belátást hivatott megakadályozni.

A tervezett épület anyaghasználata visszafogott, minimalista stílusa (természetes anyagok és színek, egyszerű tömegformálás) az épületet jól illeszti a környezetébe, amiről az itt általánosan jellemző anyaghasználat is gondoskodik (vakolt és kőfelületek, fa nyílászárók).