Építész Tervező Stúdió - Architektus 2000

Két generációs családi villa

Előző kép

Következő kép

Ezt az épületet Mátyásföld építészetileg legértékesebb részén, egy saroktelekre terveztük, ahol jellemzően nagy alapterületű telkeken szabadonálló beépítésű lakóházak, villák állnak. A terület architektúrája igen vegyes, ugyanakkor számos építészeti jelleg visszaköszön az épületeken. A korabeli villaépületek téglaburkolatú homlokzata, fedett, nyitott, lépcsővel megközelíthető verandája, a hozzáépített télikert, a kontyolt, cserépfedésű, tagolt tetőzet, illetve a garázs elmaradása olyan elemek, amiket a tervezett épület is felmutat.
A két generáció együttélésére alkalmas házban két, egymástól elkülönített lakóegységet alakítottunk ki, közös bejáratra szervezetten. Az egyszintes és 3 szintes lakóegységek tömegben és anyaghasználatban is elkülönülnek egymástól.
A részben alápincézett fő lakóegységben szauna, borozó, hozzájuk kapcsolódó, a terepszint alá mélyített pihenőterasz, dupla belmagasságú étkező, a galériákon kialakított dolgozók, vendég- és hálószobák saját gardróbbal és vizes blokkal, télikert, fedett nyitott gépkocsibeálló és belső lift került kialakításra.
Miután a benapozáshoz kedvező irányok sajnos az utcák felé esnek, a belátás megakadályozására az épületet az utcafronttól hátrahúzva, a környező jellemző beépítések metszéspontjába helyeztük el, mivel a terep is itt van magasabban és a magasan elhelyezkedő mértékadó talajvízszint is így kellően mélyen van. Ebben a vonalba esik ugyanakkor egy gyönyörű, fejlett, egészséges Császárfa, ami miatt az épület homlokzatvonalát egy részen hátraléptettük, így egyrészt a fa is megmaradhat, másrészt a télikert kialakítása is a hozzáépítés, mellérendelés jellegét mutatja.